زنان روزی چند بار به خرید کردن فکر میکنند؟
78 درصد از 778 زنی که مورد مطالعه یک تحقیق در امریکا قرار گرفتند، اذعان کردند که تقریبا روزی دهها بار به خرید کردن فکر میکنند .نتایج تازهترین مطالعه نشان میدهد زنان بیشتر اوقات، به خرید کردن فکر میکنند . 78 درصد از 778 زنی که مورد مطالعه یک تحقیق در امریکا قرار گرفتند، اذعان کردند که تقریبا روزی دهها بار به خرید کردن فکر میکنند . بر اساس این مطالعه که زنانی با میانگین سنی 19 تا 45 سال را مورد پرسش قرار داده است، بیش از 50 درصد پاسخگویان گفتهاند که خرید کردن را بر معاشرت با دوستان خود ترجیح میدهند. 40 درصد نیز اظهار کردهاند که به پوشیدن کفش و گرفتن کیف در دست هنگام خرید عادت کردهاند . دکتر جین پرینس، استاد دانشگاه گلامورگان آمریکا، درباره معتقد است: «این مشغولیت ذهنی در غالب زنان به شکل عادت رفتاری وجود دارد.»
**تبعیض علیه زنان محجبه ترکیه مشابه تبعیض علیه سیاهپوستان آمریکا
مشابه اقدامات تبعیضآمیز و نفرتانگیزی که دهها سال پیش در آمریکا علیه سیاهپوستان این کشور به اوج خود رسید ،در زمان حال در ترکیه علیه بانوان محجبه این کشور صورت میگیرد.
سایت اینترنتی خبروقتیم ترکیه، تبعیضهای اعمال شده نسبت به سیاهپوستان آمریکا در دهه 1950 را با تبعیضاتی که این روزها در پی لغو مصوبه آزادی حجاب اسلامی در دانشگاهها از طرف دادگاه قانون اساسی ترکیه علیه دانشجویان محجبه این کشور صورت میگیرد، یکسان میداند. بنا بر این گزارش، در سال 1955در آمریکا خانمی سپاهپوست سوار اتوبوس میشود و بر صندلی مینشیند، سفیدپوستی به همراه راننده سعی میکنند او را از جا بلند کنند.خانم سیاهپوست مقاومت میکند و در نتیجه او راهی زندان میکنند.
این گزارش در ادامه میافزاید: مشابه این اتفاق در ترکیه امروز روی میدهد. مامور انتظامات دانشگاه سوار مینیبوس سرویس دانشجویان میشود و دختران دانشجوی محجبه را پیاده میکند. شرط ورود به محوطه دانشگاه برداشتن مقنعه و روسری است.
**رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات زنان با حکم رئیس دانشگاه تهران تغییر کرد .
دکتر زهرا پیشگاهی فرد دانشیار گروه جغرافیا انسانی دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران طی حکمی از سوی رئیس دانشگاه تهران به عنوان رئیس جدید مرکز مطالعات و تحقیقات زنان منصوب شد .
**خواستگاری مرد 92 ساله از دختر 17 ساله
وزارت دادگستری مصر با اشاره به قانونی که می گوید اختلاف سنی زن و مرد نباید از 25 سال بیشتر باشد مانع ازدواج پدربزرگ کهنسال با دوشیزه نوجوان شد .این قانون تلاشی است به منظور جلوگیری از پدیده حضور مردان ثروتمند کشورهای خلیج فارس در روستاهای مصر برای خواستگاری از دختران فقیر. درباره خواستگاری پدربزرگ 92 ساله ای که خواهان ازدواج با دختر 17 ساله است اطلاعات زیادی در دست نیست به جز اینکه او یک مرد عرب اهل خلیج فارس است. یک مقام وزارت دادگستری مصر می گوید ثبت نشدن این ازدواج باعث می شود دختر نتواند با شوهرش به خارج برود با این حال در موارد خاص ، وزارت کشور مصر به مردان خارجی اجازه می دهد با زنانی که بیش از 25 سال با آنان اختلاف سن دارند ازدواج کنند.شرط این کار ؛ پول هنگفتی به حساب زن در بانک ملی همین کشور سپرده بگذارند . هدف از اقدام مورد نظر جلوگیری از قاچاق زنان عنوان می شود . دست کم 173 فقره از این قبیل ازدواجها طی یک سال گذشته در حالی ثبت شد که مرد ، هشت هزار دلار به حساب زنش واریز کرد و مدارکش مهر تایید خورد .
حلقه نامزدی که همراه با کیک بلعیده شد !
زنی چینی پس از آن که حلقه نامزدی خود را به طور اتفاقی بلعید از هوش رفت . به نقل از شوت ایست مورنینگ پس ، نامزد این خانم برای غافلگیر کردن دختر مورد علاقه اش حلقه نامزدی را در داخل کیک پنهان کرده بود که این اتفاق رخ داد .آقای چن که اهل شهر زین یان است گفته ایده پنهان کردن حلقه از تماشای عاشقانه ای به ذهنش خطور کرده که در آن مردان عاشق پیشه حلقه نامزدی را در داخل کیک پنهان کرده و به محبوب خود هدیه می دهند البته نامزد آقای چن برخلاف شوهر آینده اش خیلی احساسانی نبود بلکه بسیار شکمو بود و به محض مشاهده کیک تکه ای از آن را در دهان گذاشت و در نهایت بیهوش شد .
**مبارزه وکلای مسلمان بریتانیا با ازدواج اجباری
وکلای مسلمان بریتانیا تلاش می کنند با پیشنهاد یک سیستم حقوقی از ازدواجهای اجباری جلوگیری کرده و جامعه مسلمان را برای رفع ا ین مشکل به همکاری با دولت دعوت می کنند . دولت بریتانیا آمار ازدواجهای اجباری را 300 و تحقیقات جدید این آمار را حدود 4 هزار مورد گزارش کرده است .
** معافیت مشمولانی که با جانبازان زن 25 درصد و بالاتر ازدواج کنند
در پی پیشنهاد ستاد کل نیروهای مسلح و موافقت مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا به سربازانی که یکی از والدین (پدر یا مادر) خود را از دست داده اند و یتیم هستند و واجد شرایط معافیت کفالت نیستند تسهیلاتی اعطا می شود سردار سرتیپ دوم پاسدار موسی کمالی ، مدیر مشمولان ستاد کل نیروهای مسلح با اعلام این مطلب گفت: مشمولانی که با جانبازان اناث (زن) 25 درصد و بالاتر ازدواج کنند نیز به صورت موقت از انجام خدمت دوره ضرورت معاف و پس از 5 سال معافیت موقت آنها به دائم تبدیل می شود .
**بانوان در پنج هزار سال قبل فعالیت اقتصادی داشته اند
طبق کشفیات باستان شناسان ، کنترل اقتصادی شهر سوخته به دست بانوان بوده است .، سرپرست تیم باستان شناسی شهر سوخته زابل گفت: تحقیقات چندین ساله نشان می دهد که بانوان در پنج هزار سال قبل (3200 قبل ازمیلاد ) اقتصاد این شهر پنج هزارساله را درکنترل داشته اند .دکتر سید منصور سید سجادی،در جمع دانشجویان رشته باستان شناسی دانشگاه زابل اظهار داشت : درعرصه باستان شناسی ، مهرها و برخی ابراز دیگر به عنوان ابرازهای کنترل اقتصاد شهر باستانی مصوب می شود .وی با بیان اینکه درکشفیات گورستان شهر سوخته ، مهرهایی که درگورهای بانوان کشف شده است، این موضوع را نشان از در دست داشتن اقتصاد این شهر باستانی توسط این قشر، ذکر کرد .وی همچنین قبور شهر سوخته زابل را به دلیل وجود وکشف گیاه ، موادغذایی ، اشیاء و پارچه قبوری غنی در دنیای باستان دانست سرپرست تیم باستان شناسی شهر سوخته زابل با اشاره به اینکه حفاری در گورستانها توسط باستان شناسان چندان ناراحت کننده نیست ، گفت : گورستان ها بزرگترین و غنی ترین منبع مطالعاتی برای باستان شناسان به شمار می روند سجادی تصریح کرد: باستان شناسان درحقیقت خاک خاموش را به سخن گفتن وامی دارند .شایان ذکر است، شهر سوخته که از آثار باستانی مهم کشور به شمار می رود ، با 150 هکتار وسعت در55 کیلومتری زابل واقع شده ، متشکل از بخش های مسکونی شرقی ، صنعتی بناهای یادمانی وگورستان می باشد .
** سهم زنان در مدیریت کشور
رییس مجمع بانوان عضو شوراهای اسلامی کشور گفت : براساس بررسی های کارشناسی سهم زنان در بخش های مدیریتی کشور تنها دو درصد می باشد. صدیقه قنادی در گفتگو با خبرنگار ما افزود : این در حالیست که همین سهم حضور زنان با مشکلاتی روبرو شده و کمتر حمایت می شود وی اضافه کرد : با این حال زنان در مجموعه مدیریتی کشور با مشکلات و چالش هایی روبرو هستند .
اخبار زنان
**حجاب در تونس
به گزارش ایونا ، یک فعال حقوقی، مقامات تونسی را به دلیل اعمال و حملات خشونت بار علیه زنان محجبه و تعرض به آنها در خیابان ها و بازداشت و اجبار آنان به کشف حجاب متهم کرد .در همین راستا، یک منبع دولتی که از ذکر نام خود خودداری کرد، گفت: مقامات مانع پوشیه زدن زنان به شکل سنتی تونس نیستند، ولی با حجابی که از طریق ماهواه رایج شده است مخالف هستند.
محمدزیاد بن سعید، هماهنگ کننده اطلاع رسانی کمیته دفاع از حجاب زنان تونس از سازمان های حقوقی خواست تا با این اقدام غیرقانونی که مخالف با معیارهای حقوق بشر و قانون تونس است مقابله کنند .وی افزود: این حملات علیه زنان محجبه شامل ممنوعیت از حضور زنان در امتحان دانشجویان می شود .منابع اطلاع رسانی غرب به نقل از منابع تونسی ضمن رد این اقدامات مدعی شدند آنان زنان را به داشتن پوششی مطابق با سنت تونس تشویق می کنند .
بنابر گزارش العربیه، زیادبن سعید تصریح کرد: کمیته دفاع از زنان محجبه با انتشار منشورهایی با شماره 108 قانون، میان بانوان سعی در آگاه کردن زنان از حق و حقوقشان دارد .گفتنی است، قانون 108 مصوب سال 1981 در زمان بورقیبه، رییس جمهوری اسبق تونس لباس سنتی را واجب دینی ندانسته است و این نوع حجاب در مدارس و دانشگاه ها را رد می کند و این قانون در سال 1986 نیز تمدید شد .
** زنان مفتی در سوریه
به گزارش ایونا به نقل از العربیه، احمد بدرالدین حسون مفتی اعظم سوریه اظهار داشت: با توجه به اینکه زنان مفتی بیشترین تأثیر و قدرت را در تفهیم زنان دارند، این طرح برای آنها اجرا می شود .وی با اشاره به اینکه خود ناظر این طرح خواهد بود و زنان سوریه در جایگاه مفتی به زودی ساماندهی می شوند، تصریح کرد: دوره هایی برای 10 زن سوریه ای در سنین مختلف برگزار می شود و آنها فارغ التحصیلان دانشکده شریعت هستند . این زنان در دارالفتوا در اماکن مشخص آماده استقبال از زنان و صدور فتوا خواهند بود . زنان مفتی از اعضای شورای فتوا نیز محسوب می شوند .
هدی حبش مبلغ مسلمان سوریه از طرح مفتی شدن زنان استقبال کرد و اظهار داشت: برخی از مسائل برای زنان وجود دارد که تاکنون هیچگونه اجتهادی برای آن صورت نگرفته است . مطرح کردن برخی مسائل از سوی زنان برای مردان مفتی سخت است، از این رو این طرح در راستای بر آورده کردن نیاز زنان خواهد بود .
شش زن مسلمان در امریکا به دلیل امتناع از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان توسط کارفرمای خود از کار اخراج شدند .
** اخراج زنان مسلمان
به گزارش ایونا به نقل از پایگاه خبری روزنامه دیلی تایمز پاکستان ، 6 زن مسلمان که در یک کمپانی بسته بندی در مینه سوتای آمریکا کار می کردند به دلیل امتناع از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان که یونیفورم آنها در محل کارشان به حساب می آمد، از کار برکنار شدند .
بر پایه این خبر،رییس جدید شرکت بسته بندی که این زنان در آن کار می کردند با نقض قوانین حقوق بشر و آزادیهای مذهبی در آمریکا این 6 زن مسلمان را از کار برکنار کرد بر اساس گزارش شورای روابط اسلام - امریکا ، اجبار در پوشش برای زنان از قومیت های مذهبی متفاوت در این کشور امری خلاف و غیر قانونی تلقی می شود .بر اساس قانون حقوق مدنی ایالت مینه سوتا در امریکا مصوب سال 1964 ،کارفرمایان باید در خصوص پوشش کارگران و کارمندان خود با توجه به مذهب ،و ملیت افراد با آنها برخورد کنندشورای روبط اسلام-امریکا عمل این کارفرمای آمریکایی را محکوم کرده و آنرا نقض آزادیهای مذهبی در این کشور عنوان کرد و خواستار بازگشت هر چه سریعتر این زنان به کار شان شد .
** زنان ایران از دید تاجیک ها
به گزارش ایونا امیده عبدالعظیم آوا مدیر نشریه غنچه ویژه کودکان و نوجوانان که از شاعران سرشناس و دارنده مدال شهرت دولتی ازبکستان است ، در دیدار با رایزن فرهنگی ایران گفت : در سفری که به ایران داشتم به وضوح جایگاه والا و شان و منزلت زنان ایرانی را که در جهان بینظیر است، مشاهده کردم . ، وی در دیدار با حبیب صفرزاده افزود : ایران را به عنوان دروازه تمدن مشرق زمین میشناسم. در هیچ جای عالم زنان، احترام زنان ایرانی را ندارند و مردم ایران فرهنگ مدار و باصفاترین مردمانند.
رایزن فرهنگی ایران نیز در این دیدار گفت : ملتهای مشرق زمین خاصه آسیای مرکزی و ایران هم کیش و هم اندیش و هم فرهنگند اما بیگانگان چشم دیدن دوستی ممالک شرق و مسلمان را ندارند.
وی افزود : وظیفه نخبگان فرهنگی و شاعران و نویسندگان آفرینش آثار ارزشمند در جهت تقویت مناسبات دوستی میان ملتهاست.
**تجاوز زنان در غرب
به گزارش ایونا به نقل از خبرگزاری ایتالیایی ای جی آی، انجمن پزشکان زایمان بیمارستان های ایتالیا در گزارشی اعلام کرد که یک سوم زنان این کشور در طول زندگی خود مورد تجاوز ناخواسته قرارگرفته اند. بر اساس این گزارش ?? تا ?? درصد زنان ایتالیایی بین ?? ??سال ، حداقل یک بار درطول عمر خود مورد تجاوز قرار گرفته اند. این گزارش که در ایتالیا با انتقاد افکار عمومی مواجه شد ، افزود: تنها هفت درصد از موارد تجاوز به زنان این کشور اعلام میشوند این نوع مواد تجاوز و خشونت اغلب در داخل خانواده های ایتالیایی صورت میگیرد
در عین حال این گزارش خاطر نشان کرد که در ? ?? درصد موارد تجاوزکننده پدر فرزندان است و در? ??درصد موارد نیز فرزندان به سن قانونی نرسیده اند .
بیم از وقوع جنگ جهانی سوم و نیز تضییع حقوق مظلومان و سربازان جنگ، اس. پورتزرت(S. Portzert)، بانوی فرانسوی را بر آن داشت که برای پایان دادن به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در نامهای از امام خمینی(ره) یاری طلبد .
به گزارش ایونا به نقل از مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، در دوران هشت سال جنگ تحمیلی و تا قبل از جنگ عراق و کویت، اس. پورتزرت بانویی فرانسوی در نامهای خطاب به امام خمینی(ره) از ایشان میخواهد تا برای پایاندادن به این جنگ خانمانسوز تلاشکند .
متن اصلی این نامه از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام(ره) در اختیار ایکنا قرار گرفته که ترجمه آن به شرح ذیل است :
«حضرت آیتالله خمینی! مطمئن نیستم که نامهام بهدست شما خواهد رسید یا نه، ولی با امید به این امر این متن را مینگارم، من از تحولات جاری در ایران بسیار نگرانم، دعوت شما از سایر مسلمانان برای مبارزه علیه حکومت ظلم، در کشورهای جهان از جمله پاکستان طنینانداز شده است، آیا دفاع از اسلام موجب درگیری این دین با سایر ادیان خواهدشد؟ آیا این امر، بیم وقوع جنگ جهانی دیگری را به همراه خواهد داشت؟
من عاجزانه از شما تقاضا میکنم به این جنگ پایان دهید چرا که فقط مردم ضعیف و ناتوانند که در جنگ صدمه میبینند و متحمل مصیبت و بدبختی میشوند؛ من خاضعانه از شما تقاضا میکنم به اسرای جنگ که تنها سربازان ساده این بازی مخوف هستند، رحم کنید .
مگر جز این است که مسلمانان و مسیحیان برادرند و به خدایی واحد اعتقاد دارند؟ مگر نه اینکه پیامبران هر دو دین، پیامآور صلح و دوستی برای امتهای خود هستند؟ پس دلیل این برادرکشی چیست؟
آری، کشورهای غربی ذخائر عظیم نفتی را در کشور شما و سایر کشورهای همسایه کشف کردند، آنان نباید بهتنهایی از این منابع استفاده کنند و این حق شماست که از این ثروت بهرهمند شوید، چرا که این منابع در سرزمین شما است، شما با بیرون کردن غربیها از کشورتان از کشف آنان استفاده میکنید، وابستگی اقتصاد کشور ما به نفت ایران امتیازی بزرگ برای شما است .
هنگامی که خبر استقلال کشور الجزایر را شنیدم همچون سایر هموطنانم بسیار خشنود شدم چرا که ما بهشدت مخالف عملکرد مهاجرین فرانسویای بودیم که زمینهای زراعی این کشور را بدون در نظر گرفتن منافع مردم الجزایر فروختند .
متأسفانه همواره کشورهای قدرتمند در پی استعمار سرزمینهای مستضعف بودهاند، زمانی ما متحمل ضررهای ناشی از کشورگشایی اعراب شدیم و در این میان تنها سران پرمدعایی همچون «ناپلئون بناپارت» بودند که از این اوضاع سود بردند، خوشبختانه «ژنرال دوگل» اینگونه نبود، همینطور «ژیسکاردستن» .
در کشور فرانسه، الجزائریها از حقوق بسیاری برخوردارند، شاید این امر بهخاطر برداشتن صفت«نژادپرستی» از ملت ما بود .
من از خداوند میخواهم که تمام انسانها در آرامش و دوستی بهدور از جنگ و ستیز، برادرانه در کنار هم زندگی کنند و از شما تقاضا میکنم که برای استقرار صلح تلاش کنید.»
وحشت زنان عراقی کتک، مشت ولگد و قتل های ناموسی / ترجمه میلا مسافر
سه شنبه 22 آوریل 2008گزارش اینگا رگ از اربیل: آمار قتل زنان افزایش می یابد و قاتلین به ندرت مورد محاکمه قرار می گیرندتارا محمد به مانند بسیاری از زنان امید داشت که کتک های شوهرش تنها یک مورد بوده و از فردا او همان مرد مهربان می شود. اما شوهرش هر روز بدتر شد. او زنش را که کارمند عالیرتبه ای بود مجبور کرد که از کارش دست بکشد و ممنوع کرد که او به تنهائی حتی برای رفتن به خانه والدینش از خانه خارج شود. سیلی ها تبدیل به مشت و لگد شدند که بر سر و جان او می باریدند. تارا اغلب به خودکشی فکر می کرد. بعد از دوسال او به خانه والدینش فرار کرد و تقاضای طلاق نمود.سرنوشت بسیاری از زنان مانند این زن کرد اهل اربیل می باشد. در زمان صدام زنان تحت پیگرد سیاسی بودند، آنها را به زندان می انداختند و مورد تجاوز جنسی قرار می گرفتند وآنان را هزار نفری تبعید می کردند. زنان در آن دوران هم از طرف مردان طایفه در خطر قتل های به اصطلاح ناموسی قرار داشتند. اما بسیار عادی بود که زنان شاغل باشند و می توانستند که به مقام عالی دولتی دست پیدا کنند. مهم تر از همه زنان می توانستند بدون روسری و یا با روسری آزادانه رفت و آمد کنند. خانم مجدا چوبوری، فعال حقوق زنان اهل بغداد می گوید که :" امروز مردان مرتجع اسلامی ادعا می کنند که آنان تصمیم می گیرند که حق و حقوق زنان چیست." در شهر جنوبی عراق یعنی در بصره در پائیز گذشته حداقل 40 زن به قتل رسیدند. بنیادگرایان اسلامی بر در و دیوار نوشته بودند" مرگ قسمت تو خواهد شد اگر که روسری بر سر نداشته باشی و یا خود را آرایش کنی."
. از دیدگاه خانم چوبوری، قتل زنان در بصره تنها گوشه کوچکی از این دریاست. او می گوید: تقریبا هر روز در یک گوشه کشور جسد تکه تکه شده و یا جسد سربریده پیدا می شود. لیست سیاه این قتل ها بسیار بالاست زیرا هیچ وزارتخانه ای خود را مسئول پیشگیری از این قتل ها نمی بیند. تنها زنان مردان مسلمان سرسخت نیستند که قربانی می شوند. در کردستان عراق که بنیادگرایان اسلامی نفوذ کمتری دارند نیز پس از سالها دوباره آمار قتل های ناموسی افزایش یافته است. طبق منابع رسمی حدود 500 زن در سه سال گذشته به قتل رسیده اند.
خانم نگار بکیر که روانشناس است می گوید: قاتلین تقریبا در همه موارد از بستگان مقتول هستند. بعضی اوقات تنها کافی است که نگاهی از گوشه چشم رد و بدل شود تا پدر، برادر و یا شوهر ازکوره بدر بروند. این خانم روانشناس به همراه یک مددکار اجتماعی در یک خانه زنان به نام نوا، زنان قربانی خشونت را نگاهداری می کند. در حال حاضر تنها نه زن در یک ویلای اعیانی نگاهداری می شوند. اما این ویلا در عین حال زندان این زنان است زیرا زنان قربانی از ترس اعمال خشونت از طرف بستگان خود جرئت نمی کنند آنجا را ترک کنند. هیچ کدام آنان نمی خواهند در مورد غم و غصه های خود آشکارا صحبت کنند. خانم بکیر می گوید که نام آن را قتل ناموسی گذاشته اند. آخر این چه ناموسی است که باید با کتک و کشتن از آن دفاع کرد؟"
توجه داشته باشید روسری سر نکردن دست آویز کشتن نمی شود)
نخست وزیر اسپانیا 9 زن در کابینه اش معرفی کرده است که تازه وزیر دفاع آن باردار است!برلوسکونی ایتا لیا یی در کابینه اش 4 زن دارد که 2 تن از آنها هیچ سابقه کار سیاسی ندارند. تازه قبلا مانکن ومدل تبلیغاتی بوده اند! سارکوزی فانسوی هم در کابینه اش 7 زن انتخاب کرده است وزیر دادگستری او رشیده داتی از پدر ومادر مراکشی والجزایری واز خانواده کارگری است.وزیر خارجه یونان (که اولین شهردار زن هم بود)وزیر اقتصاد امارات،وزیر زنان افغانستان وعراق،معاون رئیس جمهور چین،وزیر خارجه امریکا ورژیم اشغالگر قدس نیز زن هستند.
قصد فمینیست بازی ندارم. اما این سوال به ذهن شما نمی آید در کشوری که داعیه اسلامی بودن را دارد چرا در هرم قدرت اجرایی دو زن در حد مشاورت ومعاونت ،در حیطه قانون گذاری 8 زن ودر حیطه های یک ودوقدرت هیچ زنی وجود ندارد؟
با وجود این همه زن توانمند نباید زنانی را به دنیا معرفی کنیم که به خاطر زیبایی ومدل بودن ویا تابعیت بی چون وچرای حزبی معرفی نمی شوند؟
مصاحبه با امل سلیمان عفیفی مصری
دادگاه خانواده در استان الزقایق جمهوری مصر یک زن به نام امل سلیمان عفیفی را به عنوان قاضی شرع یا عقدکننده نکاح تعیین کرد.تا پیش از این هیچ زنی به عنوان عقدکننده نکاح در تاریخ اسلام انجام وظیفه نکرده بود، با این انتصاب وی اولین زن در تاریخ اسلام است که چنین وظیفه ای را انجام می دهد. انتصاب امل سلیمان با واکنش گسترده طرفداران و مخالفان روبه رو شد، عده ای همچون مفتی اعظم مصر آن را جایز دانست و جواز آن را صادر کرد. عده دیگری آن را بدعتی خلاف شرع و عرف خواندند. سایت اینترنتی المحیط مصاحبه ای با خانم امل سلیمان عفیفی انجام داده است.که توجه شما را به گزیده هایی از آن جلب می کنیم.
وقتی به عنوان اولین زن عقدکننده نکاح در جهان اسلام منصوب شدید چه احساسی داشتید؟احساس خوشحالی همراه با کامیابی و رسیدن به هدف. شکر خدا که به آرزویم رسیدم.
آیا مطمئن بودید که شما به این سمت منصوب خواهید شد؟بله، من مطمئن بودم که به این سمت منصوب خواهم شد. چراکه از شفافیت قضا در مصر مطمئن هستم و مطمئن هستم که حق هر هموطن مصری صرف نظر از جنسیتش که مرد است یا زن داده خواهد شد، چیزی که بیش تر مطمئنم ساخت اظهارات وزیر دادگستری بود که هر کس واجد شرایط باشد ممکن است این شغل را به دست آورد.
چه چیز باعث شد شما به چنین کاری فکر کنید؟من فکر می کنم که زن در هر بخشی که بخواهد می تواند کار کند، افزایش سطح دانش در شهرها و روستاها زنان در مصرف در بخش های مختلف مثل قضا و طب کار می کنند و این فقط مردها نیستند که این کارها را انجام می دهند، مشکلاتی که زن به عنوان عقدکننده نکاح با آن روبه رو می شود به مراتب کم تر از مشکلاتی است که زن به عنوان قاضی، پزشک و یا خبرنگار با آن روبه روست. اگر زن صاحب شخصیت قوی باشد و به خودش احترام بگذارد، می تواند در تمام بخش ها کار کند.
تاکنون هیچ زنی چنین وظیفه ای را انجام نداده است، چطور شد که تصمیم گرفتید که عقدکننده ازدواج شوید؟من در سال 1998 لیسانس حقوق از دانشگاه الزقائق گرفتم، آرزهایم به عنوان وکیل مدافع برآورده نشد. بنابراین در قانون و جنایی ادامه تحصیل دادم و در سال 2005 مدرکم را گرفتم، بعد از آن کوشش کردم تا در یکی از مراکز تعلیمی الازهر تدریس کنم، اما شغل مناسبی نیافتم. قبل از من عموی شوهرم وظیفه عقدکننده نکاح در استان الزقائق را انجام می داد، بعد از وفاتش از شوهرم پرسیدم شرایط قبول یک فرد به عنوان عقدکننده نکاح چیست؟ شوهرم گفت: باید حداقل در شرعیات و قانون و یا حقوق لیسانس داشته باشد، وقتی خود را واجد شرایط یافتم، تلاشم را برای به دست آوردن این شغل شروع کردم.
بعد از آن چه کردید و با چه مشکلاتی روبه رو شدید؟بعد از آن مدارکم را برداشتم و به دادگاه خانواده رفتم. فکر می کردم به جز مدرک دانشگاه و شهادتنامه تولد به چیز دیگری نیاز نیست اما وقتی آن جا رفتم دانستم به چیزهای دیگری نیز نیاز هست مثلا 10 مرد باید امضا می دادند که من صاحب اخلاق خوب هستم. توانستم امضای 10 مرد را بگیرم، اما به سبب عرف و فرهنگ مردم با مشکلات زیادی روبه رو شدم؛ وقتی می خواستم اوراق و اسنادم را به محکمه تقدیم کنم، بعضی از ماموران محکمه از گرفتن آن امتناع می کردند و می گفتند: می خواهی با شریعت خداوند مخالفت کنی؟ این کارشان سبب شد تا نزد علمای الازهر رفته جویای نظرشان در این مورد شوم، آن ها گفتند که ممانعت شرعی برای زن به عنوان عقدکننده نکاح وجود ندارد.
آیا این مشکلات سبب نشد تا از تصمیم تان منصرف شوید؟نه ،بلکه عزم و اراده ام قوی تر شد، نزد رییس دادگاه رفتم که با من برخورد خوبی کرد و گفت: «برای اخذ اسنادم ممانعتی وجود ندارد چرا که زنان فعلا در بخش های قضا و بهداشت کار می کنند، اما ترس از آن داشت که مبادا لایحه یا قانونی وجود داشته باشد که مانع من شود، از من خواست جهت کسب اطلاعات بیش تر به بخش مربوطه در وزارت دادگستری بروم، وقتی آن جا رفتم و لایحه را به دست آوردم، دیدم ممانعتی وجود ندارد.
در پاسخ به کسانی که می گویند زنان مناسب این شغل نیستند چه جوابی می دهید؟همان چیزی را می گویم که مفتی اعظم مصر گفته است؛ زن می تواند وکیل خودش و وکیل کس دیگری شود، در صورتی که زن وکیل خودش و کس دیگری شده می تواند، بعد از اجازه قاضی عقدکننده نکاح نیز باشد. به غیر از امامت، زن می تواند تمام کارها را انجام دهد.
علمای شریعت به نکاتی اشاره می کنند که مانع می شود، زن عقدکننده نکاح باشد، نظر شما چیست؟ارکان ازدواج عبارت از ایجاب و قبول و اعلان کردن آن است و ضرورت به طهارت کامل و دایمی ندارد، اگر عقد نکاح در مسجد واقع شود ممکن است امام مسجدی آن را به جای من انجام دهد، کار عقدکننده نکاح ثبت کردن آن جهت حفظ حقوق افراد و خانواده است.
بعضی ها می گویند مگر در دنیا کاری دیگر پیدا نمی شد که شما به این شغل رو آوردید؟چنانچه قبلا گفتم من آروزهایم را در وکیل مدافع بودن برآورده نمی دیدم، به همین سبب سه سال را به تربیت فرزندانم اختصاص دادم، تا این که عموی شوهرم به خانه ما آمد و مرا تشویق کرد.
عقدکننده نکاح لباس خاصی به نام القفطان می پوشد، شما چه نوع لباسی می خواهید بپوشید؟لازم نیست که لباس خاصی بپوشم، قدرت شخصیت و اراده مهم است نه لباس.
معمولا عقد نکاح در مسجد انجام می شود و عقدکننده بعد از اعلان نکاح خطبه می خواند، شما چطور این کار را می کنید، در صورتی که آواز زن غنا محسوب می شود و دیگری مساله اختلاط است چون در آن جا مردان نیز حضور دارند؟ در این ایام عقد نکاح در حضور مردان و زنان زیاد صورت می گیرد و نظر به فتوای مفتی اعظم مصر اختلاط محسوب نمی شود و مانع شرعی برای زن در انجام وظیفه به عنوان عقدکننده نکاح نیست. عقد نکاح در مسجد ضروری نیست بلکه مردم آن را به خاطر تبرک در مسجد انجام می دهند، ممکن است من آن را در خانه یا دفتر انجام دهم. کارها را به صورت درست انجام خواهم داد و در آن خلاف شریعت نخواهد شد. مردم به وجود زن قاضی، پزشک و خبرنگار عادت کرده اند و به مرور زمان نقش زن عقد کننده نکاح نیز عادی خواهد شد. خواندن خطبه ضروری نیست که توسط عقدکننده نکاح خوانده شود، ممکن است آن را امام مسجد نیز بخواند.
گفته می شود که از این طریق می خواهید خودتان را مشهور کنید؟نه، من علاقه مند به شهرت نیستم و خیلی دور از آرزوهایم است من به فکر داشتن شغل مناسب بودم تا به شوهرم در امور زندگی یاری برسانم.
در پاسخ به کسانی که شما را متهم به خروج از عرف و رسم جامعه می کنند چه می گویید؟من از عرف و رسم و رواج خارج نشده ام، من یک دختر دهاتی هستم که به رسم و عرف احترام زیادی می گذارم، استقبال گرم اهالی منطقه از من دلیلی است بر عدم خروجم از رسم و رسوم.
تاثیر شما به عنوان یک زن در چنین شغلی چیست؟من با خانم ها و دخترانی که در هنگام عقد نکاح و طلاق با مشکل مواجه می شوند همکاری خواهم کرد، به ویژه به دختران دهاتی. من به عنوان زن می توانم از آن ها سوال کنم و از موافقت شان به ازدواج مطمئن شوم تا شریعت خداوند عملی شود و همین طور در هنگام طلاق می توانم با خانم ها صحبت کنم و به مشکلاتشان گوش دهم بدون این که در بیان مشکلاتش احساس شرم کنند، شاید بتوانم در حل مشکلات خانواده کمک کنم تا نسبت طلاق کم شود.
بعد از حکم دادگاه، اهالی منطقه تان چطور از شما استقبال کردند؟استقبال شان گرم و همراه با خوشحالی و محبت زیاد بود، آن ها از من که مثل دخترشان هستم همچون یک قهرمان استقبال کردند.
عقد چه نوع ازدواجی را می پسندید؟عقد ازدواجی را می پسندم که با قناعت و تفاهم طرفین - پسر و دختر - صورت گیرد، تا آن ها حال یکدیگر را مراعات کنند و از خواسته هایی که سبب قرض می شود بپرهیزند. ازدواج عبارت از زندگی مشترک میان زن و شوهر همکاری و ساختن آینده است.
بعد از این که به عنوان اولین زن عقدکننده در جهان اسلام تعیین شده اید، آرزوهایتان چیست؟اول این که جهت پیشبرد امورم دفتری را تاسیس کنم و بعد از آن نوشتن رساله دکترا در شریعت اسلامی را آغاز کنم.
منبع عربی زبان: وب سایت اینترنتی المحیط*ترجمه: عبدالله مسعود*دانشجوی افغانستانی در پاکستان
فریبا انیسی قدیمترها به ما میگفتند ارتجاعی؛امل .بعد شدیم سنتی ومتحجر.این اواخر هم شدیم اصولگرای سنتی .اما در هر صورت شیعه ایم؛دوستدار مولی ؛عاشق ولایت ؛پادر راه گذاشتیم تا شهادت.می نویسم نه فقط به خاطر اینکه شغل من این است چون فکر میکنم از این طریق بهتر می توانم رسالت خود را به انجام برسانم .محور اصلی کارم زنان است درمورد انقلاب ؛دفاع مقدس وفلسطین مطلب دارم به صورت گفتگو؛مقاله؛کتاب وپژوهش |